Bicycle Rider Back 2


Astazi vom discuta despre cartile de joc Bicycle. Mai exact despre Bicycle RiderBack. Nu sunt foarte multe articole care ating subiectul cartilor standard Bicycle RiderBack, in pofida faptului ca sunt printre cele mai folosite in intreaga lume, atat de catre magicieni cat si de iubitorii de jocuri de societate.

Cartile Bicycle sunt printate printr-un proces cu totul special, chiar de catre The United States Playing Card Company (USPCC), pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Hartia, materialele, procesul de fabricare, finish-ul aplicat dau cartilor Bicycle o calitate si o durabilitate greu de egalat.

Pentru cei mai putin initiati, vreau sa punctez ca nu vorbim despre carti de plastic, cu toate ca exista si in aceasta formula destul de multe modele. In pofida a ce isi imagineaza majoritatea, cartile de plastic – model Bicycle, chiar daca sunt proiectate de catre USPCC, marea majoritate nu sunt create pe teritoriul Statelor Unite ci in Spania (la un moment dat pentru o scurta perioada de timp chiar si in China) dar acest lucru este mentionat foarte clar pe pachetele in cauza. De-a lungul timpului am constatat ca multe persoane sunt tentate sa achizitioneze carti de plastic, plecand de la ideea ca acestea rezista mai mult. Totusi vreau sa mentionez ca fiecare material sau metoda folosita in crearea cartilor de joc aduce dupa sine atat avantaje cat si dezavantaje. Datorita metodei de creare perfectionata de USPCC de-a lungul a 130 de ani, cartile standard, sunt mai flexibile si au o aderenta mai buna decat cele din plastic, fiind recomandate pentru jucatorii profesionisti, magicieni si iubitorii de trucuri cu carti.

Compania The United States Playing Card Company (USPCC) a fost infiintata in Statele Unite ale Americii in anul 1867, sub numele Russell, Morgan & Co. In anul 1891 si-a schimbat numele in The United States Playing Card Company. Timp de mai multi ani sediul a fost in Cincinnati, Ohio insa in prezent activeaza in Erlanger, Kentucky.

Chiar daca acum este localizata intr-un stat diferit, sa nu va imaginati ca este o distanta foarte mare fata de vechea locatie. Aproximativ 20-30 minute de mers cu masina. Totusi, decizia ce a avut la baza probabil motive economice, a generat un intreg val de comentarii intre pasionati. Va puteti imagina motivele. Au fost pastrate presele speciale si intreaga aparatura din vechea locatie? Noile carti vor fi la aceeasi calitate? Cartile printate imediat dupa mutare au aprins nenumarate dezbateri printre cunoscatori iar cei de la USPCC au fost nevoiti sa calibreze rapid intregul proces pentru a continua sa ofere fanilor produse de inalta calitate.

Probabil ca deja stiti, USPCC are in portofoliu mai multe titluri celebre, cum ar fi: Bee, KEM, Tally-Ho, dar despre care vom vorbi in posturi dedicate. Intorcandu-ne la istoria cartilor Bicycle, aceasta incepe odata cu anul 1885 cand au fost printate primele modele in culorile albastru, rosu si maro chiar sub numele de …Bicycle. In anul 2010 la aniversarea a 125 de ani, USPCC a printat o editie speciala reeditand design-ul initial.

De-a lungul anilor USPCC ne-a obisnuit cu design-uri deosebite pe spatele cartilor Bicycle insa, cel mai cunoscut este Rider Back. Acesta a fost creat in anul 1887 si a fost comercializat initial sub culorile albastru, rosu, verde si maro pana in anul 1927, cand USPCC a decis renuntarea la culorile verde si maro. Printarea acestui model in culorile albastru si rosu continua si astazi bucurandu-se de un succes enorm. In prezent USPCC printeaza acest model si in alte culori speciale (verde, roz, etc).

In acest moment nu cunosc sa mai existe pe piata pentru vanzare carti printate in Cincinnati, Ohio toate avand acum mentionata noua locatie Erlanger, Kentucky.

Pentru foarte multa vreme, pe cutie a fost printat exact modelul existent pe spatele cartilor, ceea ce a facut ca aceasta varianta sa fie extrem de indragita de magicieni deoarece putea fi folosita cu usurinta in diferite trucuri. Totusi USPCC a decis la un moment dat sa mai aplice un set schimbari care au generat un nou val de comentarii. Designul cutiei Rider Back a fost modificat prin aplicarea pe spate a unor elemente de publicitate si marketing, iar pe fata a fost aplicat brand-ul STANDARD. In acest moment in piata exista ambele variante de cutii.

Pachetele Bicycle au marcaje speciale care le atesta autenticitatea:

Fiecare pachet Rider Back are marcat pe una din laturi un cod de bare ce trebuie sa contina numarul 807 sau 808
De asemenea, una din laturi trebuie sa contina locatia unde este printat, dupa caz Cincinnati, Ohio sau Erlanger, Kentucky
Sa fie marcat cu MADE in USA
O latura trebuie sa indice tipul de finish aplicat, in cazul Bicycle, acesta este Air-Cushion, despre care vom discuta mai jos
Sa aibe aplicat sigiliul The U.S. Playing Card Company . Povestea sigiliilor Bicycle incepe in 1965 cand USPCC a decis sa renunte la sigilarea pachetelor cu timbre. Referitor la culoarea sigiliului si acest element a nascut dezbateri. Albastru? Negru? Iarasi dezbateri peste dezbateri printre cunoscatori dar indiferent de culoare el trebuie sa existe. Exceptie sunt pachetele pentru trucuri special modificate. (Ex: Svengali Deck)
Pachetele Rider Back trebuie sa fie in folie, sigilate cu marcajul Bicycle. Exceptie sunt pachetele pentru trucuri special modificate. (Ex: Svengali Deck)
Dupa ce pachetul este desigiliat puteti verifica autenticitatea lui imediat dupa deschiderea capacului, pe acesta fiind trecute elementele de trademark inregistrate de The U.S. Playing Card Company
Asul de pica are trecut marcajul Made in USA sau in anumite cazuri chiar locatia unde a fost printat precum si codul asociat. Codul are in componenta o prima litera ce indica anul cand a fost printat. La un anumit interval de timp (zeci de ani), aceasta litera este refolosita. De exemplu codurile care incep cu L au fost printate in anii 1908, 1929, 1949, 1969, 1989, 2009.
Unul din Jokeri completeaza elementele de siguranta si va ofera garantia unui pachet original.

Cartilor de joc li se aplica mai multe tipuri de finish, in functie de model. Bicycle are aplicat un Air-Cushion Finish. Acesta este un finish pe baza de aer ce asigura mici denivelari la nivelul cartilor astfel incat acestea nu se lipesc intre ele. Exemple de alte finish-uri: Linoid Finish aplicat pe cartile Tally-Ho sau Cambric Finish aplicat pe cartile Bee.

Nu vom da un scoring acestui pachet pentru ca este un punct de referinta in domeniu fiind unul dintre cele mai folosite pachete de carti la nivel mondial.

Daca nu aveti inca un pachet Bicycle, nu ezitati sa il cumparati.


2 gânduri despre “Bicycle Rider Back

 • Avatar
  StarWars

  Interesant demers. Ai fi putut sa mai adaugi si faptul ca Bicycle are preluat formatul francez pe figuri si cifre.
  Asteptam urmatorul articol.

  • Avatar
   MasterElement Autor articol

   Da, ai dreptate. USPCC a preluat formatul francez pentru Rider Back.
   Articolul e gata 🙂
   Sper sa fie la fel de citit ca si precedentul.

Comentariile sunt închise.