Despre magie si iluzionism


magichistory

Magia (Iluzionismul) este arta prin care se prezinta publicului iluzii aparent imposibile sau supranaturale prin fapte si mijloace naturale. Prezentarile sunt definite ca trucuri magice,efecte sau iluzii iar cei care le efectuează sunt numiti magicieni sau iluzionisti.Din punct de vedere lingvistic termenul magie deriva din grecescul mageia (μαγεία). De mentionat aici sunt si denumirile pe care le aveau preotii persi din acele timpuri, asa numitii magosh, termenul fiind apoi preluat si in greaca unde erau cunoscuti ca magoi. Este clar, magia dateaza inca din antichitate dar doar dupa anul 1500 a evoluat intr-un sens apropiat de ceea ce exista in zilele noastre si a inceput sa fie din ce in ce mai populara, iluziile fiind reliefate chiar in unele din picturile vremii cum e cea din anul 1502, Hieronymus Bosch, unde este prezentata o scena din celebrul truc Cupe si Bile.

Insa prima carte care contine explicatii ale trucurilor magice a aparut in anul 1489 scrisa de Gantziony – Natural and Unnatural Magic in care erau descrise trucuri vechi antice. Intre anii 1496 si 1508, Luca Pacioli, un calugar franciscan despre care se crede ca a fost ajutorul lui Da Vinci in timp ce acesta a pictat Cina cea de Taina, a scris De viribus quantitatis, un tratat de matematica si magie a carei traducere a durat aproximativ 8 ani. Se presupune ca este primul manual dedicat acestei arte. A fost urmata apoi in 1584 de catre The Discoverie of Witchcraft scrisa de Reginald Scot si in care autorul isi propusese sa demaste actele de magie presupuse la acea vreme a fi supranaturale. Printre explicatiile regasite in aceasta carte se regasesc tehnici de prestigitatie, trucuri cu monede, sfori, etc. La acea vreme cartea a avut un aport important in combatarea credintelor in vrajitorie aratand ca totul este doar un truc. Din pacate aproape toate copiile cartii originale au fost arse si a fost republicata abia in 1651. De mentionat este ca in anii 1600 multe alte carti similare au fost publicate si au descris trucurile magice printre ele numarandu-se  “The Art of Conjuring (1614)” si “The Anatomy of Legerdemain: The Art of Juggling (c.1675)”

Pana în secolul al 18-lea spectacolele de magie au fost o sursa permanenta de divertisment iar cel mai frecvent erau organizate in teatre. Chiar unul din fondatorii magiei moderne de divertisment, Jean Eugene Robert-Houdin, a deschis un teatru de magie la Paris în 1845 cu sprijinul contelui de l’Escalopier.

Sunt multe moduri in care magicienii isi pot impresiona publicul. Pot sa scoata un iepure dintr-o palarie goala sau pot face ca obiectele sa dispara instant. Transforma batiste de matase rosie in batiste albe sau de alte culori. Pot taia sfori pe care apoi le unesc la loc ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, pot sa faca un obiect sa se mute dintr-un loc în altul aproape instant, sau sa scape din locuri imposibile. Sfideaza gravitatia, pot face un obiect solid să treaca printr-un alt obiect, sau sa apara din nimic, sau pot prezice viitorul.

In mod traditional magicienii nu dezvaluiesc niciodata secretele trucurilor in spectacole. Dar nu numai in spectacole… pentru ca multe organizatii de magicieni cer membrilor sa nu dezvaluie secretul nici unei persoane care nu este magician. Aceasta arta a fost mai intotdeauna o practica aproape secreta, prezentata doar in spectacole dedicate si din aceste motive cei care sunt interesati sa invete mai intotdeauna se lovesc de aceasta bariera. Sigur ca exista cluburile de magie. Aici magicienii lucreaza impreuna cu membrii si impartasesc din experientele lor personale. Inainte ca o persoana sa poata intra in unul din aceste cluburi trebuie sa existe un examen ce are rostul de a evidentia faptul ca nu oricine poate beneficia sau afla secretele acestei arte.

Cateva din cele mai celebre cluburi de magie sunt:

International Brotherhood of Magicians – Cea mai mare organizatie la acest moment
The Society of American Magicians – Cea mai veche organizatie – a carui presedinte a fost la un moment dat chiar Houdini
The Magic Circle