Dictionar Magic


Dupa cum stiti cam fiecarui domeniu ii este asociat un glosar de termeni specifici. Din acest motiv anumite explicatii a trucurilor sau chiar anumite articole specifice sunt greu de inteles daca nu este cunoscuta si semnificatia termenilor. Am ales sa pastrez termenul in limba engleza si sa descriu in limba romana doar definitia. Lista va fi imbogatita in timp asa ca nu ezita sa revii in aceasta pagina.

Angles:In termenii asociati unui truc se refera la linia de vizibilitate in care spectatorii pot sa vada sau nu secretul trucului. Spre exemplu sunt trucuri in care spectatorii aflati in stanga pot sa vada secretul iar cei din dreapta nu. Similar pentru fata si spate. Din acest motiv pozitionarea magicianului este extrem de importanta in cazul trucurilor unde intervine cerinta unor unghiuri speciale.

Back Palm: Un efect de prestigitatie prin care o carte de joc este pozitionata intre degetul mic si aratator, facilitand astfel disparitia acesteia.

Blind Shuffle/Blind Cut: Metoda prin care cartile sunt amestecate dar ordinea lor nu este alterata.

Break: Un mic spatiu intre carti. In general este asigurat de catre unul din degetele magicianului. Tehnica este foarte folosita deoarece asigura magicianului un control excelent pe una sau mai multe carti.

Charlier Cut: Taierea cartilor intr-o singura mana. Poate fi incadrat ca flourish.

Classic force: Termen folosit in momentul in care un spectator alege “la intamplare” o carte. Intamplarea este de fapt permanent coordonata de catre magician.

Classic palm: Un efect de prestigitatie prin care o carte de joc este pozitionata in palma cu scopul de a o ascunde.

Colour Change: Schimbare instant a culorilor unui obiect. Termenul este folosit foarte des in efectele cu carti.

Deal: Impartirea cartilor de joc una cate una. Poate fi Top, Seconds, Middle, Bottoms, adica se pot imparti de sus, a 2-a de sus, din mijlocul pachetului, sau ultimele de jos. Jucatorii obisnuiesc sa arunce cartile intr-o rotatie a acelor de ceasornic fiind generat un flourish interesant.

Effect: Felul cum un truc magic este perceput de catre spectator. Se refera la ceea ce spectatorii cred sau vad.

Elmsley count: O metoda de numarare falsa a 4 carti in care intotdeauna o carte ramane ascunsa. Metoda a luat numele inventatorului.

False transfer: Tehnica prin care un obiect pare a fi luat dintr-o mana in alta dar in realitate el ramane in aceeasi mana.

False shuffle/False cut: Metoda prin care cartile sunt amestecate dar ordinea lor nu este alterata. Dupa caz termenul este folosit si in cazurile in care doar o anumita portiune a pachetului este pastrata in aceasi ordine.

False Count: Numarare falsa a obiectelor si in care numarul lor este mai mare decat sunt in realitate.

Flourish: Orice miscare vizuala de mare effect, in general sunt folosite carti de joc sau monezi.

Ghost count: Orice numarare / amestecare falsa a cartilor.

Gaff: Un gimmick a carui design este facut sa arate ca o ceva real, dar care ascunde un secret.

Gaffed Card: Carti speciale construite special pentru anumite trucuri.

Gaffed Deck: Pachet de carti special construit pentru anumite trucuri.

Glimpse: Unghi secret prin care poate fi vazut un obiect/parte a unui obiect (Ex: carte de joc)

Gimmick: Un secret aplicat unui obiect ce permite unui truc sa fie dus la bun sfarsit. In general vizualizarea obiectului de catre spectatori nu tradeaza modificarea lui.

Illusion / Magic trick: Orice efect magic ce induce spectatorului idea de imposibil el fiind in realitate efectuat prin fapte si mijloace naturale.

Key card: O carte cunoscuta de magician ce este folosita in a localiza o alta carte.

Loop: Un fir elastic aproape invizibil folosit pentru a induce efectul de levitatie anumitor obiecte mici.

Magic dust: Substanta invizibila localizata doar in buzunarele magicienilor. Substanta ajuta intotdeauna ca trucul sa fie dus la bun sfarsit. 😀

Mechanic’s grip: reprezinta modul in care este tinut un pachet de carti gata pentru Dealing. Pachetul este tinut in mana stanga cu degetul aratator in partea de sus a pachetului, element ce ajuta controlul cartilor.

One-Handed Cut: Un flourish prin care pachetul este taiat intr-o singura mana.

Prestidigitation: Prestidigitatie – Arta si tehnica de a produce iluzii (optice) prin rapiditatea si agilitatea miscarilor mainilor.

Pass: O miscare secreta, invizibila ochilor spectatorilor, prin care o parte din pachetul de carti este taiat.

Riffle: Miscare prin care cartile sunt rasfoite de jos in sus; creaza un zgomot specific.

Routine: O secventa de efecte inlantuite.

Secret: Principiu a magiei/iluzionismului prin care este agreat ca o anumita metoda de efectuare a unui truc nu va fi dezvaluita.

Shuffle: Amestecarea cartilor.

Tenkai palm: Metoda de retinere a unei carti intre degetul mare si palma. Folosita in anumite unghiuri cartea devine invizibila.

XCM: Extreme Card Manipulation, Xtreme Card Manipulation – Flourish avansat cu mai multe pachete / carti de joc.