Dai Vernon – The Man Who Fooled Houdini


dai_vernon

Profesorul. Da, asa mai era cunoscut. Un profesionist ce a avut un aport enorm in magia de tip close-up. David Frederick Wingfield Verner s-a nascut in Ottawa, Canada, pe 11 Iunie 1894. A invatat primul truc de la tatal sau la doar 6/ 7 anisori dar unul din cele mai mari regrete ale lui a fost ca a risipit primii 6 ani din viata in care nu a practicat aceasta arta. Mai tarziu David si-a schimbat numele in Dai Vernon ce a devenit un sinonim cu prestigitatia. Respectul purtat de colegii magicieni, contemporani cu el i-a adus in scurt timp si titlul de „Profesorul”. A studiat ingineria mecanica dar adevarata lui dragoste a fost magia. Prima carte ce a memorat-o complet la varsta de 13 ani a fost The Expert at the Card Table de S. W. Erdnase.
Dupa ce s-a mutat la New York a lucrat o perioada de timp in magazinul de magie Clyde Powers, activitate ce cu siguranta l-a ajutat sa isi dezvolte cunostintele in acest domeniu. In scurt timp si in ciuda tineretii, Dai Vernon a reusit rapid sa se afirme si sa primeasca acceptarea din partea magicienilor din New York. Iar printre acestia se numara chiar si marele Houdini. De retinut este ca Houdini se autointulase o buna perioada de timp ca Regele Cartilor. Era atat de sigur pe tehnicile sale incat afirmase ca, daca va vedea un truc de 3 ori va stii cum este facut. In schimb, Dai Vernon a reusit sa faca imposibilul, facand un truc de 7 ori. Intr-un final, sotia si prietenii lui Vernon au rostit in cor: Recunoaste Houdini, te-a pacalit. Si asa Vernon a primit titulatura de „Omul ce l-a pacalit pe Houdini – The Man Who Fooled Houdini”

In perioada de apogeu a popularitatii sale, Dai Vernon a evoluat in petreceri private la mesele unora din cei mai influenti oameni ai vremii din Statele Unite. A fost un cronicar permanent al revistei Genii avand propria rubrica: The Vernon Chronicles. In timp, a inceput sa publice carti si articole din ce in ce mai complexe. O foarte mare parte din invataturile lui Vernon sunt valide si astazi iar printre ele se numara chiar celebra rutina Triumph Card, despre care cu siguranta vom vorbi intr-un post dedicat.

In 1960 Dai Vernon s-a mutat in California in celebrul Magic Castle, la invitatia familiei Larsen. A fost mentorul a nenumarati magicieni de top: Ricky Jay, Persi Diaconis, Doug Henning, Larry Jennings, Michael Ammar sau John Carney transmitandu-le ca daca vor dori vreodata sa devina cu adevarat maestri vor trebuie sa iti dedice viata acestei arte. Da, acesta este adevarul pe care Dai Vernon l-a transmis generatiilor pe care le-a pregatit ani de-a randul. Nimic nu se poate face fara efort iar perfomanta absoluta se atinge cu sacrificii.
Dai Vernon s-a stins din viata pe 21 August 1992 iar cenusa lui se afla in Magic Castle. Se zvoneste spirutul lui Vernon inca bantuie Salonul de prestigitatie, acolo a avut sute si sute de reprezentatii. Ce este cert este ca nimanui nu ii este permis sa stea in scaunul lui ce inca exista in acest salon.

Ramane unul dintre cei mai marcanti magicieni ai lumii …