Harry Houdini – The Handcuff King


harryhoudini

Probabil cel mai faimos magician al tuturor timpurilor. Harry Houdini s-a nascut in Budapesta la 24 Martie 1874 sub numele Erik Weisz cunoscut mai tarziu Ehrich Weiss sau Harry Weiss. De mentionat este ca familia Weiss a ajuns pe 3 iulie, 1878 in Statele Unite, mai exact in Appleton, Wisconsin. Si-a inceput cariera in arta magiei in 1891, dar fara prea mult succes. A evoluat in cateva spectacole iar in primii ani s-a concentrat initial pe trucuri cu carti. La un moment dat chiar se autointitulase „King of cards -Regele Cartilor”. Nu a pastrat foarte mult acest titlu pentru ca in scurt timp a devenit cunoscut ca „The Handcuff King – Regele catuselor”, realizand spectacole in SUA, Anglia, Scotia, Olanda, Germania, Franta si Rusia. Aproape in fiecare oras vizitat, Houdini provoca politia locala cerandu-le sa fie incatusat. Catuse, lanturi, cabluri si camasi de forta, de multe ori in timp ce era agatat de o franghie la zeci de metri inaltime, cu sau fara public in strada, nimic nu a contat, reusind de fiecare data sa evadeze.

In 25 ianuarie 1908, Houdini a cerut sa fie incatusat cu mainele la spate. In mare parte aceasta decizie a fost luata pentru ca aparusera deja imitatori a ceea ce facea iar concurenta pe acest segment devenise acerba.
In timp a inclus elemente foarte dificile si spectacolele lui au fost duse la extrem fiind cunoscut faptul ca riscul si posibilitatea de esec incantau publicul acelor vremuri. Timp de mai multi ani a fost cel mai bine platit performer.

In 1913 Houdini a creat probabil cea mai faimoasa iluzie pentru care este cunoscut – Camera de tortura chinezeasca – Chinese Water Torture Cell. Legat si cu capul in joc intr-o carcasa de sticla plina cu apa, Houdini trebuia sa isi tina respiratia pentru mai mult de 3 minute in incercarea de a evada. A continuat sa prezinte aceasta iluzie exceptionala pe intreg parcursul carierei sale.

Una dintre cele mai notabile iluzii a lui Houdini a fost efectuata la New York’s Hippodrome Theater – Teatrul Hipodrom din New York, atunci cand a facut sa dispara un elefant adult cu tot cu antrenorul acestuia.

In 1923, Houdini a devenit presedinte al Martinka & Co., una din cele mai vechi companii de magie din America ce isi continua activitatea si astazi. In timpul carierei Houdini a explicat multe din trucurile sale si a scris mai multe carti. In Handcuff Secrets (1909), a dezvaluit o parte din secretele catuselor, lanturilor si lacatelor fiind cunoscuta pasiunea lui de a intelege modul in care lucreaza incuietorile. Cum puteau fi desfacute aplicand o anumita forta in zone speciale sau cum puteau sa fie folosite diverse instrumente pentru deschiderea lor. Ca o nota separata pentru efectul in care scapa din camasa de forta, Houdini reusea sa isi disloce partial umarul pentru a-si usura evadarea.

De asemenea, a fost presedintele Societatii Magicienilor Americani (SAM) din 1917 pana la moartea sa in 1926. Fondata pe 10 mai 1902, in camera din spate a magazinului magie Martinka din New York, Societatea s-a extins sub conducerea lui, fiind un adevarat vizionar. A cautat sa creeze o retea mare, unificata la nivel national cu magicieni profesionisti si amatori. Oriunde a calatorit, Houdini a dat o adresa oficiala a clubului de magie, a tinut discursuri, si, aproape permanent organiza banchete pentru membrii clubului pe propria cheltuiala. Spunea „Cluburile de magie sunt de regula mici: Sunt slabe … dar daca ne-am reuni intr-un singur organism, societatea ar fi mai puternica”  S-a dedicat in recrutarea cluburilor de magie locale si aderarea lor la SAM intr-un efort de revitalizare a comunitatilor de magicieni.  A fost cea mai mare miscare de acest tip din istoria magiei.  SAM cuprinde acum aproape 6.000 de membrii platitori si aproape 300 de cluburi din intreaga lume.

Ca nota diversa, in ciuda faptului ca a fost si ingropat de viu, intr-una din iluziile sale, nu a existat niciodata nimic ocult in actul lui Houdini. A fost insa pasionat de supranatural fiind cunoscuta ura sa pentru sarlatani si fraudele in care diversi foloseau trucuri pentru a insela oameni simpli. Houdini, cu sprijinul politiei dar si a presei a declansat o campanie in descoperirea acestor persoane ce au primit  intr-un final ceea ce meritau. Houdini nu a ascuns niciodata ca in spatele trucurilor sale sta o explicatie. A creat insa inteligent, prin multa munca, dedicare si mai ales antrenament, spectacole fantastice si minunate.

Putini cunosc faptul ca Houdini a fost pasionat de nou si de ultimele tehnologii aparute, in 1910 devenind unul dintre primii oameni care a pilotat un avion pana in Australia. A jucat in mai multe filme mute prezentand cateva din spectacolele pe care le realiza si la un moment dat chiar si-a fondat propria sa companie de film. Nu a avut foarte mare succes si a renuntat la industria filmului in 1923, plangandu-se ca „profiturile sunt prea slabe”.

Contrar credintei populare, Houdini nu a murit in timpul celebrului sau truc „Camera de tortura chinezeaza”. S-a stins pe 31 octombrie, 1926 la Grace Hospital din Detroit, la varsta de 52 ani. Moartea lui a fost un amestec de peritonita declansata de la o lovitura nefericita in stomac iar faptul ca Houdini a murit de Halloween a fost o doar coincidenta. In ciuda succesului sau, a purtat mereu frica de a nu fi uitat. Dar cine oare l-ar putea uita pe maestrul Houdini?

Pasionati de supranatural  Houdini si Bess, sotia lui au cazut de acord ca, in cazul in care va gasi o cale sa comunice dupa moarte, el ar comunica prin mesajul secret „Rosabelle believe”.  Stiati ca Rosabelle fost cantecul lor preferat? Dupa moartea lui Houdini,  Bess a tinut timp de zece ani sedinte anuale de spiritism, chiar de Halloween, in speranta ca va putea sa il reintalneasca. In 1929 prin intermediul lui Arthur Ford, codul a fost auzit. La scurt timp insa dupa eveniment Bess a indicat ca sedinta a fost falsificata. Printr-o metoda sau alta Ford si asociatii lui au reusit sa afle codul. Evidenta asupra acestui fapt este confirmata de biograful lui Ford dupa ce acesta a murit in 1971. In 1936 dupa inca o incercare nereusita de contactare a lui Houdini, Bess renunta spunand „10 ani este o durata destul de lunga de asteptare a unui barbat”. Traditia de a organiza sedinte de acest tip pentru Houdini continua insa si in zilele noastre astfel de evenimente fiind inca promovate de anumite cluburi de magie.

Houdini ramane o figura marcanta in istoria magiei si iluzionismului.

Recent am vazut filmul Houdini,2014. Rolul lui Houdini este interpretat de Adrien Brody care mi se pare ca reuseste sa transmita emotia care l-a ghidat pe marele magician toata viata sa. Vi-l recomand, daca nu l-ati vazut inca.