Jean-Eugène Robert Houdin


robert_houdin

Magician francez considerat parintele magiei moderne. Maestru Robert-Houdin s-a nascut in Blois, Franta pe 07 Decembrie 1805 sub numele Jean-Eugène Robert.
A facut parte dintr-o familie destul de instarita, tatal sau Prosper Robert fiind unul din cei mai buni ceasornicari din Blois. La varsta de 11 ani, a fost trimis sa studieze la Universitatea din Orléans iar dupa absolvire s-a intors in Blois. Initial dorinta familiei a fost ca tanarul Robert-Houdin sa devina avocat insa el nu si-a dorit initial decat sa mearga pe urmele tatalui sau ca ceasornicar. Si, pentru o scurta perioada de timp, chiar a si lucrat in atelierul unei rude.

Conform scrierilor, in jurul anului 1820, a comandat si cumparat 2 volume de carti cu tratate de ceasornicarie – Traité de l’horlogerie. Totusi, printr-o intamplare, cand a deschis coletul, a gasit in locul tratatelor asteptate, 2 volume de magie denumite Scientific Amusements. Curiozitatea a primat si, in loc sa le returneze, le-a pastrat. Fascinat de continutul cartilor a invatat primele elemente ale iluzionismului. Ora de ora, a repetat si aprofundat cele 2 carti. Initial a fost entuziasmat si a devenit extrem de interesat de domeniu, in schimb, dupa ce a parcurs marea partea a textelor si-a dat seama ca ele descriu doar explicatiile nu si modul in care ele ar trebui realizate si puse in scena. Si-a dat seama ca in lipsa explicatiilor detaliate, ar fi foarte dificil sa aprofundeze aceasta arta. A decis sa il contacteze pe un magician local din Blois pe nume Maous de la care a luat cateva lectii de magie in schimbul a 10 franci. Din acel moment maestrul a repetat permanent si a incercat sa isi perfectioneze tehnica.

Nu se cunosc foarte multe despre maestru, originea informatiilor fiind scrieriile / memoriile proprii, dar se pare ca la un moment dat devenise ucenicul celebrului conte Edmund De Grisi cunoscut si sub numele Torrini.
Pentru o vreme a poposit in Tours unde a infiintat si o oralogerie dupa care s-a mutat in Paris. A iubit spectacolele de magie si a visat intotdeauna sa isi deschida propriul teatru. A continuat sa practice orologeria si magia. Pentru o perioada chiar fost angajat de un prieten Contele de l’Escalopier sa aiba cateva mici spectacole in cadrul unor petreceri private. Contele de l’Escalopier a avut insa un aport extrem de important in dezvoltarea maestrului pentru ca la un moment dat i-a acordat un imprumut de 15000 franci, suficienti pentru a-si indeplini visul de o viata : infiintarea propriului teatru. A inchiriat spatii in jurul lui Palais Royal, ce au fost detinute la un moment dat chiar de catre Cardinalul Richelieu. A restructurat vechile camere si a creat teatrul. Pictat in alb, cu ornamente din aur. Draperii de bun gust si candelabre au fost plasate de-a lungul teatrului iar mobilierul si scena au fost create in stilul Frantei lui Ludovic al XV.

Pe 3 iulie, 1845 Robert Houdin-a avut premiera. 200 de locuri in ceea ce el a numit „Soirées Fantastiques”. Nu exista critici asociate acestui debut al lui Robert-Houdin dar in memoriile sale chiar el precizeaza ca spectacolul a fost un dezastru. A suferit de trac mentionand ca nu stia ce spune sau ce face si totul a fost un fiasco.
Dupa acest prim spectacol, a fost pe cale de a avea o cadere nervoasa. A inchis teatrul si avea intentia de a-l inchide pentru totdeauna, pana cand un prieten avocat l-a facut sa isi recapete curajul. In timp tanarul maestru in varsta de patruzeci de ani, neslefuit la inceput, si-a castigat increderea necesara pentru a da spectacole mirifice. Si cu fiecare spectacol, Robert Houdin isi imbunatatea tehnica si rezultatele erau din ce in ce mai bune. Incepuse chiar sa primeasca aprecieri critice. Le Charivari si L’Illustration au spus ca minunile sale mecanice si magia artistica sunt comparabile cu cele ale predecesorilor sai, cum ar fi Philippe si Bartolomeo Bosco. Chiar si cu toate acestea, relativ putini oameni veneau la micul teatru in lunile de vara, Houdin luptand sa il mentina deschis. La un moment dat chiar si-a vandut cele 3 case mostenite de la mama sa pentru a putea acoperi cheltuielile.

In timp a inventat numeroase iluzi, multe dintre ele fiind folosite chiar si astazi. Una din faimoasele iluzii pe care doresc sa o evidentiez este cea a cufarului usor & greu. A fost creata exact la inceputurile electromagnetismului dovedindu-se astfel apetitul maestrului pentru inovatie. Robert Houdin aducea pe scena o cutie mica din lemn spunand ca a gasit o modalitate magica de a o proteja de hoti. Cerea unui spectator ales la intamplare sa il ridice. De obicei, primul spectator ales era un copil ce ridica obiectul fara probleme. Apoi in pasul urmator al trucului alegea din public un barbat puternic, adult si il ruga sa ridice aceeasi cutie. Evident adultul nu putea sa ridice caseta, deoarece dispozitivul electromognetic era activat in acel moment.

Ca si in ziua de astazi Robert Houdin s-a confruntat cu furtul de inteligenta. Inventii ale maestrului au fost piratate de mecanicul sau de incredere Le Grand, ce a si fost arestat pentru confectionarea si comercializarea de iluzii duplicat. Multe dintre aceste iluzii au cazut in mainile concurentilor sai, cum ar fi John Henry Anderson, Robin, Robert Heller, si Compars Herrmann. Nu se cunoaste daca Herrmann sau ceilalti au achizitionat direct de la iluziile LeGrand sau din alta sursa, dar nu au ezitat si au efectuat iluziile pe scenele lor cu buna stiinta stiind ca acestea au fost inventate de fapt de Robert Houdin.

Dupa retragere Robert Houdin se dedica inventiilor si scrierilor. Era extrem de pasionat de electricitate. La acea vreme casa lui se numara prin putinele ce foloseau in intregime electricitatea. Ultima reprezentatie in public a lui Houdin a fost la la Grand Theatre din Marsilia dupa care s-a intors la casa lui din Saint-Gervais, aproape de Blois, unde si-a scris memoriile „Confidences d’un Prestidigitateur”. A scris in acea perioada mai multe carti dedicate artei magiei. Se stinge din viata la varsta de 65 ani pe data de 13 Iunie 1871.

Casa lui din Blois este acum muzeu si teatru si a a fost deschisa de catre nepotul sau Paul Robert-Houdin, in aprilie 1966. Poarta eticheta oficiala „Musée de France”, si este singurul muzeu public din Europa, care incorporeaza intr-un singur loc colectii de magie si scena de teatru permanenta. Intregul loc este direct legat de personalitatea lui Robert Houdin.