Project Magic


As vrea sa va vorbesc despre un proiect care pe mine m-a impresionat profund. M-au impresionat mai multe aspecte: modul cum a aparut si rezultatele lui. Este vorba de Project Magic. Foloseste MAGIA ca forma de terapie inovativa pentru persoanele cu dizabilitati motorii, psihice si sociale. Regulat, un magician impreuna cu asistentii terapeuti le invata trucuri si miscari magice pe persoanele aflate la terapie. De mentionat este ca totul se desfasoara cu atenta verificare a medicilor, spre ex: se evita anumite miscari la pacientii care nu au voie sa le realizeze sau daca pacientul nu are voie sa se ridice, acesta va realiza trucurile doar in pozitia in care ii permit medicii etc.

Project Magic

Proiectul a aparut ca urmare a unei corespondente dintre David Copperfield si un magician pe care acesta il considera intial a fi doar un copil dupa modul stangaci in care scria scrisorile. A descoperit insa ca de fapt acea persoana era un adolescent in scaun cu rotile si scrisul tremurat era datorat dizabilitatii motorii. Si de aici s-a nascut ideea lui David Copperfield de a crea Project Magic. S-a adresat spitalelor unde se punea in practica terapia motorie prezentand metodele inovative si deosebit de indraznete de recuperare a persoanelor cu astfel de nevoi speciale.
Rezultatele unei astfel de terapii inovative alaturi de cea traditionala constau in cresterea motivatiei, a increderii in sine si a sperantei, fiind adresat persoanelor de orice varsta. Faptul ca persoanele cu probleme ajung sa cunoasca secrete si sa realizeze trucuri pe care alti oameni nu le cunosc ii fac sa se simta speciali, nu inferiori asa cum tind din cauza diverselor afectiuni. In plus, sunt mult mai motivati sa realizeze unele miscari necesare recuperarii daca ele sunt parte a unui truc magic. De asemenea vor socializa mai mult avand un subiect foarte special despre care sa vorbeasca.
Legat de eforturile care se duc pentru implementarea unui astfel de program este lesne de inteles ca acestea tin atat de partea financiara, deoarece trebuie gasiti magicieni care sa doreasca sa contribuie, de cele mai multe ori voluntari dar si de partea umana deoarece trebuie convins personalul spitalelor si centrelor de terapie, in principiu organizatii de stat, aratandu-le care sunt beneficiile unui astfel de program, etc.

Ceea ce este clar pentru mine este ca totusi functioneaza. De peste 30 de ani este utilizat in peste 30 de tari din lume si a fost sustinut de American Occupational Therapy Association inca din 1982. Pe langa Project Magic mai exista si alte initiative similare, care aduc Magia alaturi de medicina, cum ar fi: Healing of Magic, Hocus Focus Education.

Deci este adevarat! Magicienii pot face ca grijile sa dispara si veselia sa apara intr-o clipa! Magia te poarta intr-o aventura chiar si atunci cand este greu sa te deplasezi.